2015/07/18

Rabarbersaft.

Enkelt och gott recept på rabarbersaft. Använde detta recept i år, blev väldigt lyckat! Jag gjorde på ca 5 kilo rabarber, det blev 10 liter saft.. Lite väl mycket. Men det går ju att ge bort! :)



1 kilo rabarber.
7 dl vatten.
5 dl strösocker per avrunnen liter saft.
1 krm natriumbensonat. (valfritt såklart).

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Skölj av rabarbern, skiva den. I med rabarbern och koka i ca 15 minuter. Rör inte runt för mycket!
Sila av och tryck lite så får du ur mer saft.
Mät hur mycket saft du har.
Ner i en kastrull, tillsätt socker utefter hur mycket saft det blir. Kom ihåg 5 dl per liter saft.
Koka under omrörning ca 5 minuter. Allt socker ska ha löst sig.
Ta 1 dl saft i ett glas och blanda i natriumbensonat. Rör väl och häll ner i saften. Koka i ca 2 minuter till.
Häll upp på rena flaskor och tillslut direkt. Pet-flaskor är att rekomendera om du ska frysa den, alltså om du skippar konserveringsmedlet. Annars är det lyxigare med glasflaskor tycker jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar